Ostatnio przygotowałam
roladę pomarańczową.
Składniki :
Ciasto:
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
pomarańczowy
3 pomarańcze
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie
Białka ubiłam z cukrem, dodałam
żółtka a na samym końcu wsypałam jedna i drugą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylałam na dużą prostokątną blachę i piekłam 10 minut w temperaturze 180
stopni.
Po upieczeniu wyłożyłam ciasto na
ściereczkę posypaną cukrem waniliowym i zwinęłam gorącą roladę razem ze
ściereczką, pozostawiając do wystygnięcia.
Ubiłam śmietanę z cukrem, dodałam
dwie zmiksowane pomarańcze, bez białej skórki, wlałam ciepłą żelatynę,
rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody, cały czas ubijając. Na końcu wrzuciłam
trzecią pomarańczę pokrojoną na małe
kawałki i lekko wymieszałam. Krem owocowy wstawiłam na pół godziny do
lodówki, aby stężała na tyle, żeby można było ją rozsmarować na biszkopcie.
Później nałożyłam na wystudzone ciasto i zwinęłam roladę.
Roladę włożyłam do lodówki, aby
stężała, a później polałam ciasto dość słodką polewą czekoladową i posypałam
posiekanymi orzechami włoskimi.
A później… zniknęło w przeciągu 30
minut :)
Smacznego!
Wspaniałe ciasto :) takie to ja lubię :) pomarańcze z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńTak:) to pasuje:) Fajny efekt smakowy daje też pomarańczowy krem - takie niby ptasie mleczko:
UsuńRadosnych Świąt:)
OdpowiedzUsuń