sobota, 14 grudnia 2013

Ciasto kawowe



Zrobiłam dzisiaj ciasto kawowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a w przepisie znajduje się też druga wersja, dzięki której wyjdzie wspaniały tani piernik.


Potrzebne składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka bardzo (ale to bardzo) mocnej kawy
4 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg rodzynek

Wykonanie:
Jajka dobrze ubić z cukrem,  wlać kawę,  olej, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.
Jeśli chcemy, aby wyszedł piernik, do ciasta trzeba dodać  3/4  szklanki miodu i bakalie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz