Zrobiłam dzisiaj ciasto kawowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a w przepisie znajduje się też druga wersja, dzięki której wyjdzie wspaniały tani piernik.
Potrzebne składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka bardzo (ale to bardzo) mocnej kawy
4 szklanki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg rodzynek
Wykonanie:
Jajka dobrze ubić z cukrem,
wlać kawę, olej, wsypać mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i
obsypaną mąką. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto ostygnie
posypać cukrem pudrem.
Jeśli chcemy, aby wyszedł piernik, do ciasta trzeba dodać 3/4 szklanki miodu i bakalie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz