piątek, 20 grudnia 2013

Piernik ozdobiony masą cukrową



Świąteczny piernik miał wyglądać całkiem inaczej. Miał być  udekorowany zwyczajnie i tradycyjnie z polewą lukrową, albo kakaową i posypany odrobiną bakalii. W poszukiwaniu świątecznych inspiracji, wśród wielu smacznych i efektownie wyglądających wypieków, prezentowanych na blogach znalazłam też torty angielskie. Pomysł na ozdobienie ciasta masą cukrową zastosowałam do udekorowania zwykłego tradycyjnego piernika. W temacie masy cukrowej jest to mój debiut:) Przepis na masę cukrową znajduje się tutaj.

A oto przepis na piernik:
2 jajka
4 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
przyprawa do piernika
bakalie

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i powoli dodawać mąkę z proszkiem i mleko. Wsypać kakao i przyprawę do piernika. Na samym końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać. Piec około 40 minut.



2 komentarze:

  1. Matko, taki on piękny że chyba nikt go nie tknie - szkoda będzie :) wszyscy pomyślą że to dekoracja stołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to jakby nie było dekoracja jadalna:) Zjemy i choinkę i anioła i prezenty:) Zabieram się jeszcze za dekorowanie sernika:))

      Usuń