Zabrałam się za marynowanie kalafiora. Niespodziewanie podarowano mi dwie sztuki tegoż warzywa i trzeba było coś konstruktywnego z tym dobrem uczynić. Zamarynowałam kalafiory z buraczkami i z marchewką a później będą kolorowym dodatkiem do sałatek.
Potrzebne składniki:
Zalewa
1 litr wody
3/4 szklanki octu
kilka ziarenek pieprzu
1 łyżka cukru
sól
Warzywa:
1 kalafior
1 burak
1 mała marchewka
Wykonanie:
Kalafior podzielić na małe kawałki, buraczka i marchewkę
pokroić w plastry i gotować warzywa w osolonej wodzie przez 5 minut. Włożyć kalafior
do wyparzonych słoików z buraczkami i marchewką i pasteryzować przez 20
minut.
Rewelacyjny pomysł- kupuję:-) i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTa kompozycja co prawda jest moja, ale kalafiory na różowo już gdzieś widziałam i o takie mi właśnie chodziło.
Usuń