wtorek, 10 grudnia 2013

Kapuśniaczki krucho - drożdżowe


Kapuśniaczki mogą być smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu z uszkami, zwłaszcza gdy farsz do uszek zawiera same grzybki – wtedy naprawdę warto je zrobić :) 

Potrzebne składniki:
Ciasto
0,5 kg mąki
0,5 kostki drożdży
1 jajko
1/3 szklanki mleka
3 łyżki śmietany
3/4  kostki margaryny
sól
1 łyżka cukru

Nadzienie
0,5 kg kapusty kiszonej
1 cebula
0,1 kg grzybków
pieprz
sól

Grzybki namoczyć w wodzie (najlepiej zalać je wodą dzień wcześniej). Kapustę drobno posiekać, ugotować a potem podsmażyć z cebulką i grzybkami, dodać pieprz, sól (można też  inne przyprawy według własnego uznania). 

Drożdże zmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Rozczyn dodać do pozostałej mąki, dodać jajko, stopiony tłuszcz i sól. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować, powykrawać kółka i formować pierożki , które później ułożyć „grzbietem” do góry, na posmarowanej tłuszczem blaszce i posmarować lekko spienionym białkiem.

2 komentarze:

  1. Kiedyś takie robiłam :)) mam miłe wspomnienia, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam je również między innymi w ramach wspomnień:))

      Usuń